Internet- osnovni pojmovi

      Internet- osnovni pojmovi



       Internet predstavlja globalnu  računarsku mrežu (mreža svih mreža). Način komunikacije izmedju različitih računara definisan je skupom pravila- standarda koji se nazivaju internet protokoli.
   
       Jedan od najčešće korišenih servisa na internetu je world wide web- www.
       WWW jel globalni, interaktivni, dinamički, platformski nezavistan,grafički hipertekstualni informacioni sistem koji se izvršava na internetu.
       Web dokumenti (web stranice) su napisani HTML( Hiper Text Markup Lenguage) jeziku, identifikuju se pomoću adresa-uniformnih lokatora resursa-URL(Uniform Resurse Lokator) koji označavaju odredjeni računar i ime putanje za pristup datoteci.
       Web bowser-web čitač je program koji se koristi za pristup i prikaz strana i navigaciju internetom,često se naziva i web klijent. Web čitač obavlja formatiranje i predstavljanje Web dokumenata. Svaka web strana-dokument je datoteka napisana HTML jezikom koji ima strukturu,sadržaj na strani, i veze sa drugim dokumentima-linkove. Browser ove informacije preuzima sa web servera,formatira ih i prikazuje na vašem računaru.  Različiti browseri mogu različito prikazati isti HTML datoteku-fajl. Najpoznatiji browseri su Internet explorer,Google Chrome,Mozilla, Opera...
       Web server je zadužen za davanje odgovora na zahtev čitača za nekom datotekom. Pod Web serverom se obično podrazumeva i računar i softver koji obradjuje zahteve.Osnovna uloga Web servera (nekad se naziva i HTTP serverom) je da osluškuje na portu 80 (podrazumevani port za HTTP protokol), na dobijeni zahtev pronađe traženi dokument u lokalnom skladištu dokumenata i njegov sadržaj pošalje klijentu ili, u slučaju da traženi dokument ne postoji, klijentu pošalje poruku o grešci. 

       Uniform Resource Identifier (URI) predstavlja skup karaktera (slova, brojeva i specijalnih znakova) koji služi za identifikovanje resursa. Cilj identifikovanja je mogućnost pristupa svakom od resursa na mreži. 
        Uniform Resource Locator (URL) je podskup URI-a i njegov zadatak je, osim identifikovanja, opis akcije koju treba izvršiti nad resursom.


URL predstavlja jedinstvenu adresu resursa na internetu. Uniformne adrese koriste pretraživači za lociranje fajlova na internetu. Uniformni lokator sadrži:

  • protokol - koji treba da se koristi za pristup resursu(http: za pristup stranici www ili ftp: za ftp lokaciju). 
  • ime servera - na kome se nalazi na kome se nalizi resurs( kao što je www.svetitrifun.edu.rs)
  • ako je potrebno,putanju do resursa(kao što je HTML dokument ili datoteka na tom serveru)
  • naziv datoteke, može se i izostaviti i akoje definisana otvoriće se osnovna strana na datom domenu(homapage).
  • ponekad je peti element anchor-oznaka(#) koji ukazuje odnosno predstavlja vezu ka nekom mestu u dokumentu.
    Primeri URL adresa:

file: /// D:knjige/pog.html - na lokalnom računaru
http://www.google.com - adresa na internetu
http://www.svetitrifun.edu.rs/home.html - adresa na internetu 

   
Internet provajderi

    Dobavljači Internet usluga,“Provajderi”, su firme koje su satelitskim linkom ili optičkim kablom uspostavile vezu sa nekim Internet čvorom u inostranstvu i na taj način su obezbedile vezu velikog kapaciteta ka ostalom delu Interneta. Taj veliki kapacitet omogućuje im da njegove delove iznajmljuju podprovajderima ili krajnjim korisnicima – firmama ili pojedincima. Krajnji korisnici putem modema (komunikacionog uređaja smeštenog unutar računara) kroz telefonsku liniju pozivaju Internet provajdera preko koga izlaze na Internet.


    Web prezentacija se sastoji iz jedne ili više Web strana(individualni element prezentacije napisan u HTML kodu) povezanih na organizovan način, koje predstavljaju skup informacija o nekoj temi.

      Home page( početna strana)  ima dva značenja:
- početna strana u Web browseru koja se prikazuje po njegovom pokretanju
- ulazna tačka ka drugim stranama neke prezentacije.
 
      Web stranice moraju imati neku organizacijsku strukturu-odnos stranica u prezentaciji. Stukrura može biti:
              - Hijerarhijska


              -  Linerna 

           - Kombinacija hijerarhijske i linearne
           - Nelinearna



Sadržaj na internetu se može podeliti na statički i dinamički. 
Statička web stranica je najjednostavnija web stranica, odnosno dokument koji se nalazi na serveru i korisniku se prikazuje u svom definisanom obliku bez posebne obrade na serveru-sadržaj je nepromenljiv.
Dinamička web stranica nema unapred definisan sadržaj, već mogućnost prilagođavanja svog izgleda u različitim situacijama koje često zavise od interakcije sa korisnikom.

Šta je HTML ?

  HTML je skraćenica od Hyper Text Markup Language, što se na srpski može prevesti kao Jezik za označavanje hiper tekstova. Hiper tekstovi su tekstovi koji pored reči sadrže i sliku, video i audio zapise. HTML je podskup jednog šireg jezika, SGML-a (Standard General Markup Language) i koristi se za definisanje izgleda  World Wide Web dokumenata (stranica) kao i za uspostavljanje veza (linkova) među dokumentima (podrazumeva se da dokument sadrži tekst, sliku, zvuk, grafiku).

Коментари

Популарни постови са овог блога

Osnove racunarskih mreza