HTML

Osnovne HTML komande

U ovom delu biće opisane osnovne HTML komande i koraci koje treba preduzeti kako bi se neki dokument pripremio za prezentaciju na Web-u.

Osnovni koraci: upotreba tagova

HTML koristi tagove da pomoću njih ukaže pretraživaču  kako neki tekst ili slika treba da budu prikazani na ekranu. Tagovi se stavljaju unutar  < > zagrada. U većini slučajeva, tagovi se postavljaju na početak nekog dela dokumenta, a na kraju tog dela dokumenta postavlja se tag završetka.
Na primer da napravite naslov dokumenta koristite sledeći opis:


 <title>Moj prvi HTML Dokument</title>

Uočite ova dva taga, <title> i </title> između kojih se nalazi tekst naslova dokumenta. Vidite da se tag završetka razlikuje od taga početka po kosoj crti (/).
HTML tagovi nisu osetljivi na velika i mala slova ( URL jeste osetljiv). U većini slučajeva (osim kod formatiranog teksta) HTML ignoriše blanko znake i prazne linije. Međutim, pogodno je da kada pišete HTML kod stavljate prazne linije zbog lakše čitljivosti kada budete želeli da ažurirate HTML kod.

Tag HTML

<html>  tag označava početak HTML programa (koda).
<html> tag se obično postavlja na početak dokumenta, kao prva naredba za pretraživače. Na kraju dokumenta postavlja se tag završetka </html> . Između ova dva taga nalaziće se svi ostali tagovi kao i sam sadržaj dokumenta.

Tag head

<head> tag je tag koji služi za početak jednog posebnog dela dokumenta koje se naziva zaglavlje dokumenta. Zaglavlje se neće prikazivati na ekranu.Ono služi da se unutar njega definišu neke karakteristike dokumenta, kao to je naslov.
Zaglavlje se opisuje između tagova <head> i </head>.
Sada možemo dati primer dokumenta koji sadrži zaglavlje u kojem je definisan naziv dokumenta tagovima <title> i </title>:
<html>
<head>
<title>Moj prvi HTML dokument</title>
</head>

Title tag

title tag vam omogućava da definišete naziv vašeg dokumenta. To se postiže na sledeći način:
<title>Moj prvi HTML dokument</title>

Naziv dokumenta, pošto se nalazi u zaglavlju, neće biti prikazan na ekranu, ali će se pojaviti u na raznim drugim mestima (na vrhu prozora, u bukmark-u stranica i sl.)


Body tag

<body> i </body>  tagovi definišu početak i kraj sadržaja vašeg dokumenta. Sav tekst, sve slike i linkovi na druge dokumente nalaziće se unutar ovih tagova.
<body> se nalazi odmah nakon zaglavlja (head tagova). Tipična web stranica može izgledati ovako:
<html>
<head>
<title>My First HTML Document</title>
</head>
<body>
Ovde se nalazi sadržaj vašeg dokumenta: tekst, slike, grafika itd.
</body>
</html>

h (Header) tagovi

h tag se koristi za iybor veličine slova koja će se koristiti za naslove i podnaslove u vašem dokumentu. Postoji šest nivoa veličine od h1 do h6. Najveća slova se dobijaju tagom h1  a najmanja tagom h6. Slede primeri ya svih 6 nivoa.
<h1>Ovoje naslog sa h1 tagom</h1>

Ovo je naslov sa h1 tagom

<h2>Ovoje naslog sa h2 tagom</h2>

Ovoje naslog sa h2 tagom

<h3>Ovoje naslog sa h3 tagom</h3>

Ovoje naslog sa h3 tagom

<h4>Ovoje naslog sa h4 tagom</h4>

Ovoje naslog sa h4 tagom

<h5>Ovoje naslog sa h5 tagom</h5>
Ovoje naslog sa h5 tagom
<h6>Ovoje naslog sa h6 tagom</h6>
Ovoje naslog sa h6 tagom
Tagovima za naslove se ne postiže samo promena veličine slova, već su naslovi i boldovani, a takođe ispred i iza naslova se dodaje po jedna prazna linija.

Paragrafi

U HTML, paragraf se označava tagom tag <p> i pistavlja se na kraj svakog paragrafa "normalnog" teksta (pod normalnim se podrazumeva tekst koji nema upotrebljene neke druge tagove). 
<p> ovaj tag prouzrokuje postavljanje teksta u novu liiju uz dodavanje jedne prazne linije ispred
<br> ovaj tag je sličan prethodnom sa raylikom što se ne dodaje jedna prazna linija ispred 

Pre-formatizovani tekst

Tag <pre> se koristi da označi da će vaš tekst zadržati formu u ubliku kako je kreiran sa svim blanko znacima, novim linijama, tabovima i sl. Drugim rečima biće onakav kakvog ste ga uneli.
Na primer:
<pre>ovo je 

               jedan primer 
               pre-formatizovanog 
        teksta</pre>
On će se na ekranu pojaviti u sledećem obliku::
ovo je 

               jedan primer 
               pre-formatizovanog 
        teksta        

Bold i italik tagovi

Možete posebnim tagovima označiti da vaš tekst bude u bold i/ili italic obliku.
Postoji i tag za podvlačenje teksta, ali se obično ne koristi jer se linkovi takođe prikazuju kao podvučeni (o tome nešto kasnije).
Ne možete koristiti istovremeno oba taga (za bold i za italic). Ako greskom to pokušate onaj poslednji unet će biti primenjen.
Bold i itali se javljaju u dva oblika: fizičkom i logičkom i možete koristiti oba prema vašoj želji. Upotreba ovih tagova vidi se u sledećim primerima:
Fizički tagovi
Ovo je <b>boldovano</b>
Ovo je boldirano
Ovo je <i>italic</i>
Ovo je italic 
Logički tagovi
Ovo je <strong>jako istaknuto</strong>
Ovo je jako istaknuto
Ovo je <em>istaknuto</em>
Ovo je istaknuto
Postoji mala razlika između fizičkog i logičkog taga. Kod fizičkog se menja samo oblik slova, a logički je zavisan od pretraživača i može uneti i druge promene (  recimo promenu boje slova ).

Коментари

Популарни постови са овог блога

Osnove racunarskih mreza

Internet- osnovni pojmovi